willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
Vorige plek: Sint-Julianuskerk scoort 5.3
(Ref:0005767)
Toegang Warande te DIEST

Uw punten :
(Stem 1 indien u dit erg lelijk vindt, 10 voor iets bijzonder prachtig)


Foto door Johan De BockJohan De Bock: 'Dit is de toegang tot het stadpark 'De Warande'.

De vroegere heren van Diest hadden hier hun hun burcht, bovenop de heuvel die thans het stadspark is. '

Frits Schetsken: 'Waar volgens een oude kaart anno 1820 een poort met spitsbogen staat, wordt in 1847-'48 een neoclassicistische herenwoning gebouwd, waarbij een deel van de Diestse burchtheuvel als lusttuin wordt aangelegd.

Dat huis wordt in de 20ste eeuw bewoond door dokter Henri Verstappen. Bij testament schenkt hij zijn woning aan de Stad Diest bij zijn overlijden in 1939. Het stadsbestuur maakt van de burchtheuvel een openbaar park, de Warande.

Na het slopen van de woning ontwerpt architect F. Vandendael een ingangspoort naar het park. Op die poort is een gedenksteen bevestigd met als tekst: 'Dit park eertijds burchtheuvel / der baanderheren van Diest / later warande der / prinsen van Oranje-Nassau / werd in 1939 aan de /stad Diest geschonken door / dokter Henri Verstappen / daarom gedenken hem / dankbaar zijn medeburgers'. Boven deze tekst twee wapenschilden van Diest en Oranje, onderaan een hart. Op de poort staan vier beelden, afkomstig van het in 1956 gesloopte Brusselse Noordstation aan het Rogierplein. Ze zijn vervaardigd door Jozef Geefs en stellen allegorieŽn voor van (van links naar rechts) Landbouw, Kunsten, Handel en Nijverheid. Voorheen stonden ze gelijkvloers in de voorgevel van het station, terwijl nog eens vier beelden van Charles Auguste Fraikin de eerste verdieping sierden. Waar die laatsten gebleven zijn is blijkbaar niet bekend. '

Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy