willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
mainKunst - kunstwerken van Filips De Stoute in BelgiŽ op foto(001352)

Philippe le Hardi (beter bekend als Filips de Stoute) werd geboren op 17 januari 1342. Hij was de jongste zoon van de Franse koning Jan II de Goede (huis Valois).

Zijn bijnaam, Filips De Stoute, is het gevolg van zijn dapper optreden tijdens de Slag van Poitiers in 1356 (Honderdjarige Oorlog). De fransen verloren evenwel die slag, en samen met zijn vader werd hij toen even krijgsgevangen van de Engelsen.

Als jongste zoon van de koning kwam Filips niet in aanmerking als koning. Maar hij werd in 1363 wel de leenheer van het Franse hertogdom BourgondiŽ.

In 1369 huwde hij in Gent met Margaretha, dochter van de Vlaamse graaf Lodewijk van Male.

Tussen 1380 en 1388 leidde Filips de regentschapsraad die het bestuur over Frankrijk uitoefende. Zijn neef, koning Karel VI, was immers minderjarig.

Als Franse regent snelde hij in 1382 zijn Vlaamse schoonvader Lodewijk van Male ter hulp, om een Vlaamse opstand (geleid door Filips van Artevelde) neer te slaan. Van deze positie maakte Filips gebruik door in 1382 (Slag bij Westrozebeke).

Na het overlijden van schoonvader Lodewijk van Male, werd Filips De Stoute graaf van Vlaanderen. Dit bracht de unie tussen het graafschap van Vlaanderen (waartoe op dat ogenblik ook de Brabantse steden Antwerpen en Mechelen behoorden) en BourgondiŽ.

En daarmee was zijn honger nog niet gestild. In 1385, tijdens het 'dubbelhuwelijk van Kamerijk', trouwden zijn kinderen Margaretha en Jan met Willem resp. Margaretha, de kinderen van Albrecht van Beieren, graaf van Holland, Zeeland en Henegouwen. In 1390 wist Filips de kinderloze hertogin Johanna van Brabant ertoe te bewegen het hertogdom af te staan aan haar nicht (en Filips' vrouw) Margaretha van Male. De Staten van Brabant verhinderden de overeenkomst, maar aanvaardden wel Filips' zoon Antoon als opvolger van Johanna. In hetzelfde jaar kocht Filips het graafschap Charolais.

Toen in 1392 de Franse koning Karel VI krankzinnig werd, werd Filips De Stoute opnieuw regent van Frankrijk. Dat bracht hem in een delcate positie: voor Vlaanderen was de franse aartsvijand Engeland een belagrijke handelspartner. In 1396 sloot Filips een overeenkomst waarbij vrij handelsverkeer tussen Engeland en Vlaanderen werd toegestaan.

Filips de Stoute overleed in het Brabantse Halle op 27 april 1404.Lijst

Pos

Minifoto

Naam

Plaats

Score

Begin
jaar

Nederlands
FranÁais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy