willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1944 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0001783)
Toon map op Google Maps

Oude Vismijn (vismarkt) te GENT
(Sint-Veerleplein 5)

Oude Vismijn (vismarkt) GENT foto
Foto door Johan Mares (@Belgiumview)
Oude Vismijn (vismarkt) GENT foto: Oude Vismijn (vismarkt) GENT foto: Oude Vismijn (vismarkt) GENT foto: Oude Vismijn (vismarkt) GENT foto: Neptunus met zijn drietandOude Vismijn (vismarkt) GENT foto: Oude Vismijn (vismarkt) GENT foto:
Oude Vismijn (vismarkt) GENT foto: De Leie wordt door een bevallige, jonge vrouw uitgebeeld. De Schelde wordt uitgebeeld door een oude man met baard.Oude Vismijn (vismarkt) GENT foto: Oude Vismijn (vismarkt) GENT foto: Oude Vismijn (vismarkt) GENT foto: Oude Vismijn (vismarkt) GENT foto: Wellicht de oudste nog overgebleven houten gevel uit Gent.Oude Vismijn (vismarkt) GENT foto:
Oude Vismijn (vismarkt) GENT foto: Oude Vismijn (vismarkt) GENT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Vermoedelijk werd de bovenbouw van barokke triomfpoort door Arthus Quellin ontworpen.

Het centrale, segmentbogige fronton draagt een beeld van Neptunus met een drietand. De sokkel waarop die staat, wordt gedragen door geblokte, ionische pilasters. De figuren links en rechts stellen de Schelde en de Leie voor. Oorpronkelijk werden beide rivieren door een bijna gelijkaardige, oudere man met baard uitgebeeld. Bij een brand in 1872 werd de vishalle echter zwaar beschadigd. Bij de wederopbouw bleef de Schelde een oude man, maar de Leie werd een bevallige, jonge vrouw. Er werd toen ook een nieuwe, industrieel aandoende vlees- en vishal gebouwd met veel metaal, volgens de plannen van stadsarchitect A.Pauli. Naar aanleiding van de Wereldtentoonstelling van 1913 werd de neoclassicistische voorgevel aan de Rekelingstraat vervangen door een meer Middeleeuws uitziende wand in bak- en zandsteen, ontworpen door Armand Janssens.

Nu wordt het geheel gerenoveerd o.l.v. architectenbureau Arrow.

Dankzij Martien Vranckx weten we dat in de buurt de enige, nog overgebleven houten gevel van Gent staat (zie View 4933). (Origineel beweerden wij dat dit de achtergevel van de Oude Vismijn zelf betrof. Maar die is pas tussen 1910 en 1920 toegemaakt. Voorheen was die open.)

CARLOS ONDERBEKE: 'Het pand wordt gerestaureerd door Lofting group nv olv architectenbureau DENC onlangs zijn er opgravingen geweest waarbij een 15-tal skeletten zijn opgegraven bij de renovatie neemt de toeristische dienst van Gent hier zijn intrek.'

Johan De Bock: 'Ik heb de vismijn als klein jongetje nog in bedrijf geweten (tot halfweg de jaren 1950). Grote marmeren tafels met ijs, daarop allerlei vissen, en de viswijven die met luide stem hun waren aanprezen. Als je thuiskwam moest je nooit zeggen waar je geweest was... dat was duidelijk te ruiken ;-)'

Johan De Bock: 'Tijdens de Gentse Feesten 2010 werd de vernieuwde feestzaal in gebruik genomen. Hierbij enkele foto's van het interieur en de gevels.
Er is wel nog heel wat werk te verrichten: zo is het poortgebouw is (binnenkant) nog niet gerestaureerd, en ook de achterbouw ligt nog in werf. Er werd wel reeds een toegang via een nieuw jaagpad op de Leie aangebouwd.'


Hadje Hermans: 'Zeer mooi gebouw, het zou gerestaureerd moeten worden.' We kunnen Hadje geruststellen: ik ben hier zelf binnen geweest tijdens de Genste Feesten 2007, en zag dat de renovatiewerken goed bezig zijn!

Hendrik Van Kerkvoorde: 'Ik vind dit een zeer mooi gebouw, passend in dit historisch kader en maak me een beetje zorgen in verband met het project: een nieuwe bestemming voor de Oude Vismijn.'

marcel renard: 'prachtig,zoals gent'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy