willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.7 door 1835 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0004006)
Toon map op Google Maps

Grote Markt te BRUSSEL-STAD / BRUSSEL

Grote Markt BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Grote Markt BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Grote Markt BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Grote Markt BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Grote Markt BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto: Grote Markt BRUSSEL-STAD / BRUSSEL foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

In de 10e eeuw werd een burcht gebouwd op een eiland in een moerassige zone in de Zenne. Dit was de geboorte van Brussel. In de nabijheid van dit kasteel, onstond in de 12e eeuw na drooglegging van moerasgrond, een openluchtmarkt, die men 'Niedermerct' noemde. In de 13e eeuw werden beetje bij beetje huizen gebouwd rond deze marktplaats, die kriskras nabij elkaar stonden en gescheiden waren door tuinen. In de 14e eeuw kreeg de marktplaats een grote fontein, die 263 jaar zou standhouden.

De bouw van het stadhuis in de 15e eeuw versnelde het totstandkomen van een meer geordende groepering van de gebouwen rond een rechthoekig plein.

Het plein was het toneel van vele feestelijkheden, maar ook van verschrikkelijke terechtstellingen. In 1523 hier de eerste protestanten op de brandstapel gebracht: de jonge Antwerpse monniken Hendrik Voes en Jan van Essen. In 1568, bij het begin van de Nederlandse opstand, werden de opstandige edelen Egmont en Horne onthoofd (ik beschouw die eigenlijk als de eerste leiders van een 'onafhankelijk België'). In 1719 moest het hoofd van gildedeken Frans Anneessens eraf... wegens organisatie van het volksverzet.

In augustus 1695 voerde maarschalk Villeroy in opdracht van Lodewijk XIV hevige beschietingen op Brussel uit, en de Grote Markt (waarrond de meeste huizen nog houten gevels hadden) werd herleid tot één grote puinhoop. Enkel de stenen muren van het stadhuis en de structuur van het Koningshuis overleefden deze ramp. Maar de Brusselaars bouwden hun markt snel en succesvol terug op. In 1793, ter gelegenheid van de Franse Revolutie, werden door de Franse troepen veel standbeelden die Christelijk of adellijk van inspiratie waren, vernield.

Enkele erg grootschalige bouwprojecten konden in de 19e eeuw vermeden worden, en onder impuls van burgemeester Buls kwam er tussen 1882 en 1920 een grondige restauratie van alle huisgevels.

Naast hetGotische stadhuis en Broodhuis, vertonen de gevels een rijk amalgaam van Renaissance en Barokke elementen.

Je vindt er onder andere volgende gebouwen:

Ook 's nachts is het plein zeker een bezoekje waard!Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy