willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 2055 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŽ via Willekeurig
(Ref:0004302)
Toon map op Google Maps

Hubertmolen in Wenduine te DE HAAN
(Leopold II laan)

Hubertmolen in Wenduine DE HAAN foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Hubertmolen in Wenduine DE HAAN foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Deze kleine windmolen is enigszins vergelijkbaar met de Hollandse wipmolens. Een zekere Jan Hubert bouwde deze molen nadat hij in 1879 de toestemming kreeg voor het bouwen van een molen op zijn grond. De naam 'Hubert' is de naam van een heel belangrijk molenaarsgeslacht aan de Noordzeekust. Men vindt deze naam vinden we terug in verband met verscheidene molens in de kuststreek. (In Bredene waren er zelfs ooit drie 'Hubertmolens'.) In 1934 kwam de molen in onbruik, wat hem degradeerde tot toerisistische trekpleister.

Tijdens de tweede wereloorlog werd hij ontdaan van zijn wieken in opdracht van de Duitse bezetter. Na de oorlog werd hij echter hersteld en samen met de bijhorende huisjes in 1946 reeds als landschap geklasseerd.

In 1992 veroorzaakte een voorjaarsstorm veel schade, waarbij oa. het wiekenkruis verdween. Op dat ogenblik werd hij aangekocht door de gemeente, die hem door molenbouwers Peel (uit Gistel) liet herstellen in zijn oorspronkelijke toestand.

Voor meer informatie verwijzen wij u naar Molenecho's.

Rene Kleijn: 'Heel aparte molen, ben erg nieuwschierig naar de binnenkant. Trouwens erg leuk om in Nederland via internet de molens in BelgiŽ te kunnen bekijken. Mvg Rene Kleijn molenaar in Abbenbroek.'FranÁais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy