Samen met de Bemvoortse Molen en de Kleine Molen werd deze watermolen op de rivier de Dommel in 1259 door de graaf van Loon verkocht aan de abdij van Floreffe. Hij werd beheerd door de broeders uit de abdij te Eksel.
De drie molens bezaten het banrecht, wat betekende dat de onderhorigen verplicht werden om hun graan te laten malen op de aangewezen molen.
Na de Franse Revolutie (einde 18e eeuw) werden de abdij-bezittingen publiek verkocht. De Weelse molen was beroepsmatig in werking tot 1957 (fout: tot 1962! met dank aan Toon Paesen). In 1974 werd het gebouw ingericht als taverne. Hierbij werden de oorspronkelijke west- en zuidgevels veranderd, maar de noord- en oostgevel (met het rad) bleven bewaard.
Sinds 1980 wordt de molen gebruikt om waterkracht in elektriciteit om te zetten. Grote delen van het raderwerk werden bewaard, als attractie voor de klanten.
De naam, 'Weelse Molen' heeft te maken met 'Het Weel', een waterplas die allicht ontstaan was na een dijkbreuk.
Toon Paesen : 'U schrijft dat de Wedelse molen gemalen heeft tot 1957. Mijn vader was de laaste molenaar op deze molen enheeft er gemalen tot 1962.' Frank Van Rooij: 'De Wedelse Molen te Overpelt is thans in gebruik als fiets- en biercafe. We bieden uw een assortiment aan van 175 biersoorten. In de wintermaanden is er iedere 2e en 4e donderdag van de maand een gezellige caféquiz.'
Français English
|