willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1993 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0004521)




Toon map op Google Maps

Witte Molen Roksem te OUDENBURG
(Osseweg)

Witte Molen Roksem OUDENBURG foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)




Witte Molen Roksem OUDENBURG foto: Witte Molen Roksem OUDENBURG foto: Molen met avondlijke verlichting.Witte Molen Roksem OUDENBURG foto: De bruine uitslag is het gevolg van het bloeden van het hout.Witte Molen Roksem OUDENBURG foto: Witte Molen Roksem OUDENBURG foto: Witte Molen Roksem OUDENBURG foto: De bruine uitslag is het gevolg van het bloeden van het hout.
Witte Molen Roksem OUDENBURG foto: Witte Molen Roksem OUDENBURG foto: Witte Molen Roksem OUDENBURG foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Op deze plaats stond reeds voor 1641 een houten standerdmolen. In 1775 wordt naar deze molen gerefeerd als de 'Rockxem-molen'.

De bakstenen bergmolen kwam er in 1843. In de molenromp zit een soort 'eerste steen' waarop staat 'PDV/FS/1843' (PDV staat voor Pieter Dierickx Visschers, FS voor Francisca Strubbe). Een aantal elementen van de vorige houten molen werden vermoedelijk gerecycleerd. Er zijn enkele balken aanwezig die de jaartallen 1793 en 1796 dragen.

De huidige eigenaar, Edward Galliaert, gaf de molen voor 27 jaar in erfpacht aan de stad Oudenburg, die momenteel een maalvaardige restauratie liet uitvoeren. In 2003 was het zover: tijdens grandioze molenfeesten werd de molen opnieuw plechtig geopend.

Groot was echter mijn verwondering toen ik in december 2003 opnieuw bij deze molen passeerde. Wat bleek: de nieuw geverfde, witte gevel was bruin uitgeslagen. Dit was echter perfect voorspeld door de molenaar, en is het gevolg van het bloeden van het nieuwe hout. Volgend jaar wordt de molen opnieuw geverfd, en dan zal het hout hopelijk leeggebloed zijn. We wijzen er ook op, dat het dak niet door leisteen, maar hout bedekt is.

's Avonds wordt de molen fraai verlicht.

Voor meer info, en foto's van voor de renovatie, verwijzen we naar Molenecho's.

Wat geschiedenis over de molenaars:
Ronald Strubbe: 'Pieter August Dieryckx Visscher, mulder en later olieslager. Geboren 27-03-1814 Stalhille overleden 07-11-1892 Roksem zoon van cornelius François Jacques, en Jeanne Therese Pittelon. gehuwd met Francisca Strubbe Molenarin. Geboren 26-11-1804 Zerkegem, overleden 21-01-1865 te Roksem. Dochter van Philippe Jacobus Strubbe en Catharina Godelieve Goethals. Samen hadden ze 11 kinderen, waarvan Eduardus Josephus,- en Carolus Dieryckx Visscher het beroep van mulder uitoefenden, beiden zijn geboren te Roksem. '



Tracy Koninkckx: 'Ik vind hem mooi die heeft iets '



Français
English




Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy