willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek mooi! Gemiddelde score: 6.1 door 1547 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0004916)
Toon map op Google Maps

Ruttermolen te TONGEREN
(Ruttermolenstraat)

Ruttermolen TONGEREN foto overzicht
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)

overzicht


Ruttermolen TONGEREN foto: Ruttermolen TONGEREN foto: Metalen onderslagrad uit het begin van de 20e eeuw.
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

De geschiedenis van deze watermolen op de Jeker gaat minstens terug tot halfweg de 14e eeuw, toen de heer van Hamal eigenaar van de molen was. De inplanting langs de Romeinse Heirbaan doet suggereert dat hier misschien reeds in die tijd een molen stond. In 1539 was de Graaf van Nassau, een lid van het Huis van Oranje, eigenaar.

We weten niet goed hoe oud het huidige gebouw is. In 1749 werd de molen gedeeltelijk vernield tijdens de slag van Lafelt, wat de bovengrens voor de ouderdom van de huidige gebouwen bepaalt. Andere bronnen spreken van 1850 voor de huidige gebouwen.

De binnenkant, en de molenuitrusting, werd achteraf grondig aangepakt. Zo was de Ruttermolen in 1846 de eerste die de toelating kreeg om een turbine te installeren (dit experiment viel echter tegen, en na een poosje schakelde men terug over naar het oorspronkelijke wiel). Het metalen onderslagrad dateert uit het begin van de 20e eeuw. Op volle capaciteit kan 1000 kg per uur gemalen worden!

Rond 1967 werd de Ruttermolen stil gelegd. In de jaren 1970-1980 dreigde de molen droog te vallen, door de geplande rechttrekking van de Jeker, en waren er sloopplannen. Sinds 1984 is de Ruttermolen beschermd als monument, wat hem van de ondergang redde.

In 1995 tot 1998 werd de molen maalvaardig hersteld, en sinds 2002 kan je er logeren De huidige eigenaar liet de molen in de 1995-1998 maalvaardig herstellen. De molen is te bezoeken op molen- en monumentendagen en na afspraak. Vanaf 2002 zijn de stallingen ingericht voor plattelandstoerisme.Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy