willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.6 door 1662 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0005732)
Samenvloeiing Leie en Schelde te GENT

Samenvloeiing Leie en Schelde GENT foto
Foto door Johan De Bock
Samenvloeiing Leie en Schelde GENT foto: Samenvloeiing Leie en Schelde
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Johan De Bock: 'Begin 20e eeuw heeft men een deel van de Schelde overwelfd, om zodoende Het Laurentplein en de Reep aan te leggen.

Voor de scheepvaart was dit stuk Schelde niet meer nodig, men had ter hoogte van Ledeberg/Belvue een doorsteek gemaakt, zodat de binnenschepen het stadscentrum konden vermijden. Met de Leie kon dat niet, daarom had men die verbreed en gekanaliseerd (zodat het scheepverkeer met Kortrijk vlot kon verlopen). Zie foto van de sluizen op de Leie ter hoogte van de Baudelookaai.

Bedoeling was om enerzijds de stad te saneren (de Schelde was een open riool geworden) en tegelijk parkeerplaats te voorzien voor het steeds toenemende autoverkeer.
Er zijn zelfs even plannen geweest om alle waterlopen binnen de ringvaart te dempen en de beddingen te gebruiken voor een soort metro. Maar dit kon niet doorgaan omdat Gent uiteindelijk op een moeras gebouwd is, en de ondergrond niet stevig genoeg was voor dergelijke constructies.

Johan De Bock: 'Nu is men de Schelde weer helemaal aan het openleggen, om van Gent terug een waterstad te maken - en het scheepvaarttoerisme aan te trekken.
Men is begonnen aan de Nieuwbrugkaai, tegen het Zwembad Van Eyck. De monding van de Leie in de Schelde is weer duidelijk zichtbaar. Het is wel wat verwarrend: de gekanaliseerde Leie lijkt hier veel breder dan de Schelde, maar toch is het dat kleine vaartje dat uit de Nieuwbrugkaai komt dat de Schelde is. Dit is te zien op foo Schelde_Leie.jpg. Op de plaats waar het appartementsgebouw op de hoek staat, zou vroeger de Rode Toren gestaan hebben. Hier werden oudermoordenaars in het water gegooid, ingenaaid in een koeievel.
De brug op de foto is splinternieuw, gelegd in 2009.


Op de 2e foto zie je het zicht van op de nieuwe brug in de richting van de binnenstad: in de verte de toren van St. Baafs, aan de rechterzijde de 'Oude Beestenmarkt' of -zoals de Gentenaars nog steeds zeggen- de Hondenmarkt.
Vroeger was hier de 'Wijden Aert', ook Wetterschen Aert genoemd - omdat hier de schepen aanlegden die vanuit Wetteren allerhande goederen aanbrachten. Nu is er op zondagochtend nog steeds een markt van pluimvee en allerhande klein gedierte (hamsters, konijnen,...). Sinds enkele jaren géén honden en katten meer, dat is nu wettelijk verboden. Jammer voor de kleine Gentenaarkes, die hier graag naar de beestjes komen kijken. '

(Rivier)Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy