willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.1 door 1702 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0005734)
Sint-Pietersplein te GENT
(Sint-Pietersplein)

Sint-Pietersplein GENT foto
Foto door Johan De BockJohan De Bock: 'Deze foto geeft een idee van de omvang van dit plein (waarvan je hier ongeveer de helft ziet).

Het is niet altijd zo ruim geweest: De abdijgebouwen reikten lange tijd tot halfweg het plein, er stond ook een tweede kerk (de Onze-Lieve-Vrouw-parochiekerk) naast de nog bestaande abdijkerk (vandaar de straatnaam Tweekerkenstraat voor het straatje naast de abdij).

Veel werd afgebroken na de Franse revolutie toen de abdij omgevormd werd tot kazerne (1810). Het plein, dat vroeger een serieuze helling vertoonde (vergelijk niveau met het aanpalende St. Amandsplein) werd ten behoeve van de militairen geëffend - zodat ze er exercities konden houden.

In de 2e helft 20e eeuw werd het plein voornamelijk als gratis parking en kermisterrein gebruikt: de jaarlijkse halfvastenfoor gaat hier door, en de grote circussen die de stad aandoen slaan hier hun tenten op. In 2008 werd er een ondergrondse parking uitgegraven, bij die gelegenheid is er uitgebreid archeologisch onderzoek gedaan. Een stukje hiervan is verwerkt in de parking, die sinds eind 2008 toegankelijk is. Dank zij die parking wordt het plein nu vrij van autoblik gehouden - waardoor het zich in al zijn pracht kan ontvouwen. De jeugd uit de buurt heeft er alvast een gigantisch speelplein bij. '

(Stadszicht)


Van Oudenburg Leopold: 'Het plein is prachtig geslaagd, alleen vind ik jammer dat er geen werk wordt gemaakt van de 19de eeuwse omgkadering. Oorspronkelijk was dit een plein met eenheidsarchitectuur die de vergelijhking met het Brusselse Koningsplein kon doorstaan. Waar men in Brussel werk heeft gemaakt van de renovatie van deze eenheidsarchitectuur, is dit in Gent helemaal niet het geval en merkt men dat de huizen in 1001 vormen zijn verbouwd. Het ware een eer mocht net zoals in Brussel er werk kunnen gemaakt worden van dezelfde aanpak. Dit zou ertoe leiden dat Gent er een plein met Europese allure zou bijkrijgen!'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy