willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.8 door 1567 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in België via Willekeurig
(Ref:0005754)
Sire van Maldegem te GENT
(Sint-Veerleplein)

Sire van Maldegem GENT foto
Foto door Johan De Bock
Sire van Maldegem GENT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Johan De Bock: 'Midden het St. Veerleplein staat een stenen paal met een leeuw op top.
Veel mensen denken dat dit een schandpaal is, maar dat klopt niet. In Gent bestond in de middeleeuwen wel een schanbank, maar dit bevond zich in de zijgevel van het Groot Vleeshuis, kant Groentenmarkt (aan & in het Galgenhuisje zijn er nog sporen van de verankering).

Dit monument werd hier pas rond 1900 geplaatst (voorbereiding WT1913 in Gent), om de plaats aan te duiden waar in de middeleeuwen de valsmunters uit heel het Graafschap Vlaanderen terechtgsteld werden. In het Gravensteen was immers de Grafelijke Munt gevestigd, en de misdadigers moesten hier dus gestraft worden. Naargelang het vonnis werden ze hier in een ketel kokende olie of kokend water gegooid. Waarop de rechter zich baseerde om het onderscheid tussen olie of water te maken is me niet bekend, maar dood gingen ze er hoe dan ook van... '

Frits Schetsken: 'Deze hardstenen zuil is hier in 1926 geplaatst ter herinnering aan de organisatoren van de Wereldtentoonstelling van 1913 in Gent op de plaats van het Citadelpark en het huidige Miljoenenkwartier. Het leeuwtje is een schepping van beeldhouwer Oscar Sinia, die ook ingeschakeld was bij de wijk Oud Vlaenderen, een ministadje met nagebouwde karakteristieke gevels uit Frans-, Oost-, West- en Zeeuws-Vlaanderen en Henegouwen, het hele gebied waarover de Vlaamse graven ooit het gezag hadden, vandaar ook de Vlaamse banier die het leeuwtje hooghoudt. De Gentse architect Valentin Vaerwyck had het ontwerp voor dat gefingeerde stadje gemaakt, dat een van de successen van deze wereldtentoonstelling vormde.

De zuil is gebaseerd op de vier geselpalen die ooit de huidige Groentenmarkt – toen de Vismarkt – afbakenden. Aanvankelijk waren dat houten palen, maar Sire Gheleyn van Maldeghem had de privileges van de Gentenaren geschonden en moest als boetedoening voor stenen exemplaren zorgen.

Inderdaad zijn midden op het Sint-Veerleplein in een bakstenen oven valsemunters gekookt met een ketting van hun eigen valse scheppingen rond hun lichaam. In tegenstelling tot die gruwelijke praktijken staat het plein nu juist in het teken van nieuw geboren leven. Sinds 2011 knipperen de lantaarns rond het plein langzaam wanneer er in een van de vier materniteiten van Gent een kind is geboren. Daartoe is in de verloskamers van het Sint-Lucas-, Jan Palfijn-, Maria Middelares- en Universitair ziekenhuis een knop aangebracht, die via een stuurkabine op het plein verbonden is met de verlichting. Het gaat om het kunstwerk ‘Ai Nati Oggi’ (aan wie vandaag geboren is) van Alberto Garutti, dat hij maakte voor de expositie On The Edges en dat op 28 maart 2011 door het Gentse stadsbestuur is aangekocht. 'Français
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy