willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.8 door 2257 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0005176)
Toon map op Google Maps

Vrouwenmolen - Mevrouwmolen (te Kanegem) te TIELT
(Mevrouwmolenstraat)

Vrouwenmolen - Mevrouwmolen (te Kanegem) TIELT foto
Foto door Jan Boeykens (@Quernus)
Vrouwenmolen - Mevrouwmolen (te Kanegem) TIELT foto: Vrouwenmolen - Mevrouwmolen (te Kanegem) TIELT foto: Vrouwenmolen - Mevrouwmolen (te Kanegem) TIELT foto: Vrouwenmolen - Mevrouwmolen (te Kanegem) TIELT foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Tijdens de 17e eeuw stond hier een houten standerdmolen die toebehoorde aan de heren van Hames. Na het overlijden van de heer naam de vrouw de molen in beheer (wat hem zijn naam opleverde).

In 1736 werd de molen door een andere standerdmolen vervangen. 100 jaar later (1836) kwalm daar een molenkot bij. Enkele jaren later, in 1844, sloeg het noodlot toe en brandde de houten molen af. Kort daarna kwam de stellingmolen, die zowel graan- als oliemolen was. In 1894 werd de olieslagerij weggehaald, en kwam er naast de molen een gebouw met een stoommoter. In 1930 werd die door een elektrisch exemplaar vervangen.

Kort na de tweede wereldoorlog werd de molen stil gelegd, en vatte het verval aan. Maar goed nieuws, er is een grondige restauratie gepland door de huidige eigenaar!

Voor meer info, zie molenecho's.

Nathalie Coppens: 'Mevrouwmolen was een mooie molen. De laatste jaren echter staat dit beschermd monument gewoon te vervallen. Van het dak blijft al bijna niets meer over. Als er niet snel ingegrepen wordt, is er binnen enkele jaren geen Mevrouwmolen meer, of enkel nog een ru´ne...'Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy