willekeurig
hitparade
plaats
soort
naam
element
stijl
architect
vroeger
main
--> Hoofdblad --> Lijst van alle plekken Of Vorige
Men vindt deze plek vrij mooi! Gemiddelde score: 5.5 door 1481 willekeurig stemmers.
En U??? Stem op de plekken in BelgiŰ via Willekeurig
(Ref:0005528)
Soetes Molen (te Komen Ten Brielen) te KOMEN
(N58)

Soetes Molen (te Komen Ten Brielen) KOMEN foto
Foto door Eddy Van Ransbeek
Soetes Molen (te Komen Ten Brielen) KOMEN foto:
Klik op de kleine foto's om ze te vergroten, klik op de grote foto voor een maxi-formaat.

Dit zou de grootste nog werkende standerdmolen van Europa zijn! Het is in ieder geval een indrukwekkende constructie!

Dat betekent echter niet dat de geschiedenis op zijn zachtst uitgedrukt 'tragisch' is.

De originele standaardmolen die in deze buurt stond, werd in 1914 door de Duitsers tot as herleid. De molenaar, Jean Baptiste Soete, kocht daarop een nieuwe molen in Flers, bij Rijsel. Die molen maalde van 1921 tot 1961 graan. Daarna plaatste hij een dieselmotor - afkomstig uit een vrachtwagen.

In 1969 kocht de gemeente Komen de molen aan, met de mondelinge belofte om hem elders binnen de gemeente te plaatsen en te herstellen. Belofte maakt schuld (oh ja??)... en in 1973 werd hij tekoop aangeboden met last to afbraak!! De stad Brugge bracht tot tweemaal toe het hoogste bod uit, om hem als vierde molen toe te voegen aan de stadsvesten. Maar toen men aan de afbraak (voor de verhuis) begon, werden de werken stil gelegd op last van de burgemeester, die onder druk van de bevolking dan toch de molen op zijn grondgebied wou houden. De rechtbank dan Doornik verklaarde de verkoop ongeldig.

In 1975 werd de molen overgedragen aan de Belgische staat, op beding van restauratie. Na de staatshervorming werd in 1980 de Franse gemeenschap eigenaar. Die lieten hem afbreken, restaureren en heroprichten aan de Soetemolenstraat. In 1987 was dit werk voltooid. Kostprijs: 15 miljoen BEF!

Op 16 mei 1997 sloeg het noodlot nogeens toe: een pyromaan uit de omgeving was de brandweer te vlug af. De hele constructie stortte in. Gelukkig was de molen nu goed verzekerd.

Voor meer info, zie molenecho's of moulin-soete.be.Franšais
English
Sponser
Belgium
View
Home
Bronnen
Privacy